Vai al contenuto

15 superfood per la dieta invernale

Per affrontare la stagione invernale al meglio, ecco i supercibi ricchi di vitamine e preziose sostanze da mettere nel piatto per affrontare il freddo restando in forma e in salute

di Perri O. Blumberg
superfood-da-mangiare-invernopinterest

Sia che tu stia cercando di attenerti ai propositi per il nuovo anno o speri solo di superare gli eccessi del Natale, la generosità dell'inverno offre numerose possibilità per mangiare sano e con gusto, come mostrano le scelte dei nutrizionisti. Ecco i 10 superfood per affrontare l'inverno e il freddo con il giusto sprint e scegliere gli alimenti giusti per la tua dieta invernale.

1

Cavolfiore

<p>"Regular intake of cruciferous vegetables, like cauliflower, may help reduce the risk of certain cancers," says Alexandra Miller, R.D.N.,&nbsp;corporate dietitian&nbsp;at&nbsp;<a href="http://www.medifast1.com/" data-tracking-id="recirc-text-link" target="_blank">Medifast</a>. "This versatile vegetable can be found in white, purple, green, and orange varieties. Use cauliflower to make lower calorie and carbohydrate grain alternatives, such as cauliflower pizza crusts or cauliflower rice."</p><p><strong data-redactor-tag="strong">RELATED:&nbsp;<a href="http://www.redbookmag.com/food-recipes/news/g2637/best-cauliflower-recipes/" target="_blank" data-tracking-id="recirc-text-link">18 Comfort Food Meals You Can Make with Cauliflower</a><span class="redactor-invisible-space" data-redactor-tag="span" data-redactor-class="redactor-invisible-space" data-verified="redactor"><a href="http://www.redbookmag.com/food-recipes/news/g2637/best-cauliflower-recipes/"></a></span></strong></p>

«Una regolare assunzione di crucifere ostacola lo sviluppo di alcuni tipi di cancro» sostiene la nutrizionista Alexandra Miller. «Questo vegetale versatilissimo si può trovare in varie colorazioni: bianco, viola, verde e arancione e può essere considerato una valida alternativa al consumo dei cereali nella preparazione della base di crostini e pizza».

2

Curcuma

<p>You could spend your paycheck on fancy tumeric juices, but you're better off stocking the potent spice or the fresh root stocked in your kitchen?  "[It helps fight] cell damage and aging (keeping skin and all organs vibrant and in good condition) and chronic disease," say Lakatos and Lakatos Shames. "Its powerful pigment curcumin seems to help prevent telomere (the end caps of our DNA) shortening, which is believed to be a lead cause in aging and degenerative diseases. The shorter the telomere gets, the more likely you are to experience cellular aging and an increased risk for immune dysfunction, heart disease, cancer, Alzheimer's disease, and other degenerative diseases." </p>

«Questa calda spezia mi fa pensare all'inverno. È una delle principali componenti del curry» dice Amy Gorin, nutrizionista e proprietaria dell'omonimo centro dietetico a Jersey City in New Jersey. «Inoltre contiene curcumina che, come hanno dimostrato recenti studi, contrasta l'insorgenza del morbo di Alzheimer». Inoltre, è una delle migliori spezie – insieme al pepe di Caienna, lo zenzero, la cannella – per bruciare il grasso addominale.

3

Zucca invernale

<p>From kabocha to acorn (and don't forget about butternut and spaghetti), there are many squash varieties to choose from for your winter meals. And "all winter squash varieties are rich in vitamins A and C, plus&nbsp;they also contain anti-inflammatory omega-3 fatty acids,"&nbsp;says Miller. Some ideas to get started: "Try pureed butternut or acorn squash in sauces, soups, chili, casseroles, or oatmeal. Or use spaghetti squash in place of regular spaghetti to save calories and carbohydrates (there are&nbsp;40 calories per cup of&nbsp;spaghetti squash versus 220 calories per cup regular spaghetti)."</p>

Ci sono molte varietà di zucca da introdurre nei tuoi pasti invernali e «tutte sono ricche di vitamine A e C; in più contengono anche gli acidi grassi omega 3 noti per le loro proprietà anti-infiammatorie», rammenta Alexandra Miller. Alcune idee per cucinare la zucca? «Prova la zucca frullata per le salse, nelle zuppe con il peperoncino, in casseruola oppure usa la zucca spaghetti al posto della pasta: eviterai calorie e carboidrati (40 calorie per ogni 100 gr di zucca contro le 220 degli spaghetti di grano)».

Pubblicità - Continua a leggere di seguito
4

Pistacchi

<p>"Pistachios'&nbsp;green and purple hues come from the antioxidant lutein, which is good for your eyes, and&nbsp;they're also a good source of fiber and protein," say Lyssie Lakatos, R.D., and Tammy Lakatos Shames, R.D.,&nbsp;<a href="http://nutritiontwins.com/">The Nutrition Twins</a>. Additionally, they're excellent at helping to prevent snacking overload. "Research shows the shells provide a visual cue [to the eater], which may help curb overeating. That on it's own makes&nbsp;pistachios a true superfood when it comes to mindful snacking and weight management."  <span class="redactor-invisible-space"></span></p><p><span class="redactor-invisible-space"><strong data-verified="redactor" data-redactor-tag="strong">RELATED:&nbsp;<a href="http://www.redbookmag.com/body/healthy-eating/advice/g792/foods-that-burn-belly-fat/" target="_blank" data-tracking-id="recirc-text-link">23 Foods That Fight Belly Fat</a><span class="redactor-invisible-space"><a href="http://www.redbookmag.com/body/healthy-eating/advice/g792/foods-that-burn-belly-fat/"></a></span></strong><br></span></p>

«Nei pistacchi i riflessi verdi e violacei si devono alla luteina, antiossidante benefico per gli occhi; inoltre, sono anche una buona fonte di fibre e proteine», dicono le dietologhe nutrizioniste Lyssie Lakatos e Tammy Lakatos Shames. Inoltre, i pistacchi sono eccellenti per placare la fame improvvisa. «Una ricerca dimostra che i gusci oppongono una certa resistenza a essere aperti e questo, di fatto, e impedisce l'eccessiva assunzione di cibo. Il che fa dei pistacchi un alimento privilegiato nella gestione degli spuntini e del contenimento calorico».

5

Barbabietole

<p>"Sauté a few handfuls of beet greens in olive oil and garlic and you have a powerful anti-bloat side dish," says Kayleen St. John, Executive Director of Nutrition and Strategic Development at <a href="http://www.euphebe.com/" data-tracking-id="recirc-text-link" target="_blank">Euphebe</a>. "Beet greens are one of the most potent sources of potassium, an electrolyte that helps restore fluid balance in the body and <a href="http://www.redbookmag.com/body/health-fitness/features/g2879/how-to-reduce-stomach-bloating/" target="_blank" data-tracking-id="recirc-text-link">may impact belly bloat</a>."</p>

<p></p>

<p><strong data-verified="redactor" data-redactor-tag="strong">RELATED: <a href="http://www.redbookmag.com/body/healthy-eating/advice/g772/foods-that-reduce-bloating/" target="_blank" data-tracking-id="recirc-text-link">25 Foods That Banish Bloat Once and For All</a><a href="http://www.redbookmag.com/body/healthy-eating/advice/g772/foods-that-reduce-bloating/"></a></strong></p>

«Questa radice è deliziosa se arrostita e mi piace anche aggiungerla ai tacos», ci confida Amy Gorin. « Un etto di barbabietole cotte sono una buona fonte di fibre e di potassio». Un suggerimento: non gettare le cime delle barbabietole perché contengono nutrienti come la vitamina C e possono aiutare a combattere i sintomi della sindrome premestruale, grazie alla loro concentrazione di potassio.

6

Melograno

<p>Besides being wildly addictive as a fro yo — uh, unsweetened Greek yogurt topping —they also add a nice burst of sweetness to salads. "Pomegranate seeds contains compounds that fight damage from free radicals and increase your body's ability to preserve collagen," DeFazio says. Or, try swigging the juice: "A <a href="https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02093130" target="_blank">UCLA study</a> showed that older adults with age-related memory complaints who drank eight ounces of pomegranate juice daily showed increased verbal memory performance and functional brain activity in MRI testing after just four weeks," say Lakatos and Lakatos Shames. As per usual, you'll want to look for unsweetened varieties!</p>

«Alla fine della stagione di maturazione, il melograno è pronto per donarci il suo prezioso succo. Mi piace riempire il bicchiere con metà succo di melograno e metà di acqua, sia liscia che gassata, per una bevanda rinfrescante» dice la nutrizionista Amy Gorin. «Il frutto spremuto, inclusa la parte che solitamente non si mangia e che avvolge i semi, fornisce una generosa dose di antiossidanti». Lo sapevi?

Pubblicità - Continua a leggere di seguito
7

Kiwi

<p>"At only 60 calories, one kiwi provides 100 percent&nbsp;of the daily value for vitamin C and more potassium than half&nbsp;a banana! Kiwi can be eaten like an apple — skin and all. In fact, the skin is rich in dietary fiber, vitamin C, and vitamin E; just be sure to wash it first,"&nbsp;says Miller. And here's your new favorite cooking tip: "Kiwi makes a great natural meat tenderizer. Simply cut the fruit in half and rub the cut&nbsp;end over the meat."</p><p><strong data-verified="redactor" data-redactor-tag="strong">RELATED:&nbsp;<a href="http://www.redbookmag.com/body/healthy-eating/features/g2888/surprising-weight-loss-foods/" target="_blank" data-tracking-id="recirc-text-link">30 Not-So-Obvious Foods You Should Eat When Trying to Lose Weight</a><span class="redactor-invisible-space"><a href="http://www.redbookmag.com/body/healthy-eating/features/g2888/surprising-weight-loss-foods/"></a></span></strong><br></p>

«Pensa che 60 gr di frutto forniscono il 100% del fabbisogno giornaliero di vitamina C e più potassio di una banana e mezza. Il kiwi può essere consumato come una mela, con la buccia che è ricca di fibre alimentari, vitamine C, E. Fai solo attenzione a lavarla bene» raccomanda la nutrizionista Alexandra Miller. Un consiglio in cucina: il kiwi rende più tenera la carne. «Dividi a metà il frutto e strofina la parte tagliata sulla carne».

8

Mela Fuji

<p>Don't let the name fool you, this seasonal fruit is great to add to your winter diet: "This apple&nbsp;variety&nbsp;is especially great as a winter superfood since they contain the flavonoid&nbsp;quercetin, which fights inflammation in the body, protects against heart disease, and helps neutralize free radicals that age and damage the body,"&nbsp;say Lakatos and Lakatos Shames. "Plus, this no sugar-added delicious treat has a perfect balance of sweet with hints of caramel and cinnamon."&nbsp;Sold!</p>

«Questa varietà di mela, ricca del flavonoide quercina che combatte le infiammazioni, protegge contro le malattie cardiovascolari e contribuisce a inattivare i radicali liberi che causano l'invecchiamento» affermano le nutrizioniste Lakatos e Lakatos Shames. «Inoltre si sposa benissimo con cannella e caramello».

9

Verza

<p>"Rich in vitamin C and folic acid, cabbage is a great immunity booster. And it's full of fiber&nbsp;to&nbsp;help&nbsp;keep you satiated and packed with powerful antioxidants like glucosinolates, which fight against cancer," say Lakatos and Lakatos Shames. When you can, skip the sauteing or baking: "Although it tastes&nbsp;great cooked, enjoy cabbage raw for&nbsp;the greatest health benefits. Sprinkle on salads (or even use to replace lettuce) or add to sandwiches, burritos,&nbsp;and wraps for a delicious crunch."<span class="redactor-invisible-space"></span></p>

Secondo le nutrizioniste Lakatos e Lakatos Shames la verza «ricca di vitamina C e acido folico, è un ottimo immunostimolante. La notevole quantità di fibre garantisce il senso di sazietà e gli antiossidanti che contiene combattono l'insorgenza del cancro. Sebbene sia buonissima cotta, l'ideale sarebbe gustarla al naturale al posto della lattuga o nei panini e burritos».

Pubblicità - Continua a leggere di seguito
10

Mirtilli selvatici

<p>Tinier than average blueberries, these nutrient-dense berries are well worth adding to your routine. "These berries contain antioxidants that might help lower risk of diabetes and cancer — and they provide more antioxidants than plums or raspberries,"&nbsp;says Gorin. If you can't source them fresh, check out the frozen aisle, and toss a bunch into your next green smoothie.</p><p><strong data-verified="redactor" data-redactor-tag="strong">RELATED:&nbsp;<a href="http://www.redbookmag.com/body/healthy-eating/g3972/healthy-green-smoothie-recipes/" target="_blank" data-tracking-id="recirc-text-link">15 Refreshingly Delicious Green Smoothie Recipes</a><span class="redactor-invisible-space"><a href="http://www.redbookmag.com/body/healthy-eating/g3972/healthy-green-smoothie-recipes/"></a></span></strong></p>

Vale senz'altro la pena aggiungere queste bacche alla propria routine alimentare; i mirtilli selvatici, più piccoli dei mirtilli più diffusi, sono molto nutrienti. Come spiega Amy Gorin «queste bacche contengono antiossidanti che possono aiutare a ridurre il rischio di diabete cancro e forniscono più antiossidanti di prugne o lamponi». Se non è possibile trovarne di freschi, si possono utilizzare quelli surgelati da aggiungere ai frullati verdi.

11

Uva ursina

<p>Pretty? Yes. Potent health-booster? Indeed. "Cranberries are a nutritional powerhouse. [Whether you eat them fresh, frozen, dried, or in sauce,] all types contain beneficial bioactive compounds known as PACs, which help reduce the incidence of certain infections, maintain a healthy urinary tract. and may also help maintain cardiovascular health. And while some cranberry products, such as dried cranberries and cranberry juice, have some added sugar for palatability, the Dietary Guidelines for Americans state that a healthy eating pattern has room for nutrient-dense foods with added sugars as long as calories from added sugar are less than 10 percent&nbsp;per day,"&nbsp;say Lakatos and Lakatos Shames.<span id="selection-marker-1" class="redactor-selection-marker" data-verified="redactor"></span></p>

Bella da vedere? Sì. Potente immunostimolante? Certamente. L'uva ursina è una vera centrale energetica sia che la consumi fresca, che surgelata, secca o sotto forma di succo. In ogni caso è ricca di componenti che agiscono contro le infezioni del tratto urinario e favorisce il buon funzionamento dell'apparato cardiovascolare

12

Frutto della passione

<p>"The passion fruit is one of my favorite winter fruits because it provides a tangy dessert for only 17 calories per fruit,"&nbsp;says Gorin. "One piece of fruit also provides nine&nbsp;percent of the daily value for immunity-boosting vitamin C. You'll know it's ready to eat when the skin is shriveled."</p>

«Il frutto della passione è uno dei miei frutti preferiti», ammette Amy Gorin. «E con solo 17 calorie a frutto è uno squisito dessert ipocalorico. Un solo frutto contiene il 9% di vitamina C ideale per far funzionare bene il sistema immunitario. Quando la buccia risulta rugosa, il frutto è pronto per essere consumato».

Pubblicità - Continua a leggere di seguito
13

Finocchio

<p>"Fennel has a delicate licorice flavor that goes wonderfully in soups and salads. And it's a good source of vitamin C, potassium, and dietary fiber,"&nbsp;says&nbsp;Miller. "Fiber is important for digestive health, and it may also help support weight loss by helping to fill you up and keep you more satisfied throughout the day."</p><p><strong data-verified="redactor" data-redactor-tag="strong">RELATED:&nbsp;<a href="http://www.redbookmag.com/food-recipes/g2813/fiber-foods/" target="_blank" data-tracking-id="recirc-text-link">These 53 Fiber-Filled Foods Are the Weight Loss Trick You've Been Looking For</a><span class="redactor-invisible-space"><a href="http://www.redbookmag.com/food-recipes/g2813/fiber-foods/"></a></span></strong></p>

«Il finocchio ha un delicato sapore di liquirizia che si sposa meravigliosamente con zuppe e insalate, oltre essere una buona fonte di vitamina C, potassio e fibre alimentari», osserva la nutrizionista Alexandra Miller. «La fibra alimentare è importante per la salute dell'apparato digerente, e può contribuire alla perdita di peso, favorendo un duraturo senso di sazietà».

14

Zucca

<p>"Pumpkin is packed with fiber to keep you satisfied and phytonutrients to keep your body healthy, plus it's rich in beta carotene and a&nbsp;powerful anti-inflammatory food that calms your insides and helps to fight against disease," say&nbsp;Lakatos and Lakatos Shames. "And at only 40 calories per half cup, it's low in calories but still rich and creamy. Use it instead of butter or oil to cut fat, and you'll boost nutrients while cutting calories."</p>

«La zucca è ricca di fibra che favorisce il senso di sazietà e di fitonutrienti che mantengono il corpo in buona salute; in più è ricca di beta-carotene, un potente antiinfiammatorio», affermano le nutrizioniste Lakatos e Lakatos Shames. «Pur essendo povera di calorie, solo 40 calorie per 100, la zucca ha un sapore ricco e cremoso. Usala al posto del burro e apporterai una notevole riduzione di calorie».

15

Mapo

<p>"Tangelos are a hybrid of a tangerine and grapefruit. They're juicy with a sweet flavor similar to tangerines, and, like kiwi,"&nbsp;says Miller. "They're also&nbsp;an excellent source of vitamin C, which is known for its role in supporting a healthy immune system, as well as promoting&nbsp;iron absorption and helping to&nbsp;maintain healthy cartilage, bones, teeth, and skin."</p>

Il mapo è un ibrido fra un mandarino e un pompelmo. «Succoso, di sapore dolce simile a quello del mandarino, e, come il kiwi», spiega Alessandra Miller, «è anche un'ottima fonte di vitamina C, che è nota per il suo ruolo di difesa del sistema immunitario, nonché per facilitare l'assorbimento del ferro contribuendo a mantenere in buona salute cartilagini, ossa, denti, e pelle».

DaRedbook
Watch Next
 
preview for ROS DYNAMIC JUKEBOX ELLE

Diete

unexplained weight gain dehydration

5 cause comuni di un aumento di peso improvviso

a table with a vase and cups

La dieta detox da fare dopo Natale

christmas table

I segreti per non ingrassare durante le Feste

dieta pegan benefici

Tutto sulla dieta pegan

Pubblicità - Continua a leggere di seguito
Pubblicità - Continua a leggere di seguito